Artikelen

Op een intern sociaal platform zie je de bedrijfscultuur mooi terug

0 Reacties
5429
27 mrt 2015

Momenteel zie je dat steeds meer organisaties een social platform gebruiken om medewerkers aan elkaar te verbinden en kennisuitwisseling te faciliteren. Nu zou je denken dat een bedrijfsintern sociaal platform alles te bieden heeft wat de moderne lerende nodig heeft. Het kost weinig en je kan er veel mee. Maar deze platforms blijven vaak akelig leeg. Daar kan ik wel wat verklaringen bij bedenken.

Eén daarvan is een gevoel van veiligheid, of eigenlijk: het gebrek daaraan. Op zo'n intern netwerk kijkt iedereen mee. Ook je baas. En als fouten maken op de dagelijkse werkvloer gevoelig ligt, is dat online niet anders. Een vraag stellen voelt dan al gauw als een brevet van onvermogen. Het voelt dan ongemakkelijk om en plein public een beetje in het wilde weg te proberen want voor je het weet krijg je het op je functioneringsgesprek voor je voeten. 

Ook als men het hoofd op de werkvloer niet boven het maaiveld durft uit te steken zie je dat op een sociaal platform terug. Of eigenlijk niet dus, want men durft niet zomaar enthousiaste voorstellen te delen. Ze zouden dan voor iedereen zichtbaar zijn, ook voor degenen die graag aan je poten zagen.

Nu wil ik niet betogen dat een bedrijfssociaal platform geen goed idee is. Maar je lost er niet zomaar een cultuurprobleem mee op. Je kunt niet zeggen dat we vanaf morgen ineens sociaal gaan doen. En zeker als het gaat om veiligheid en maaiveldissues moet je hier ook op de werkvloer mee aan de slag en bovenal de trap van bovenaf schoonvegen. Of je kiest in eerste instantie voor een extern besloten sociaal platform. Een online platform met experts en lerenden die elkaar helpen, terwijl je aan het werk bent. Maar toch in een beschermde omgeving, los van de werkgever. Dat is namelijk wel lekker anoniem. Daar kun je ongelimiteerd fouten maken, zonder dat het in een dossier belandt. 

Tegen de tijd dat de bedrijfscultuur wat meer in de gewenste open richting is bewogen, is de move naar een intern platform vrij eenvoudig.

Laatst gewijzigd: januari 12, 2017 03:10
social learning