Zie dit voorbeeld van een open toegankelijke website (MOOC) voor alle hulpverleners langs de weg. Aan de hand van casuïstiek worden deelnemers door de verschillende aspecten van de Richtlijn Eerste Veiligheidsmaatregelen bij Verkeersincidenten geleid. Nadat de problematiek van verschillende kanten is bekeken in vier casussen, volgt een proefexamen. Deelnemers die dit proefexamen goed hebben afgerond zijn klaar voor het echte examen.
Op de startpagina wordt een video aangeboden waarin de problematiek van veiligheid langs de weg is toegelicht. Hiermee wordt de urgentie duidelijk voor de gebruiker. Naast deze website is een heel communicatieprogramma opgezet waarin de noodzaak van de veiligheidsmaatregelen wordt benadrukt.
Aan de hand van casuïstiek krijgen deelnemers inzicht in hoe veilig te handelen in verschillende situaties. Door te werken met vragen is de deelnemer daadwerkelijk bezig met het toepassen van de kennis .
Met behulp van veel afbeeldingen en video's wordt iedere vraag nader toegelicht, ook als de vraag goed is beantwoord.
Er is geen identificatie van gebruikers en er worden geen persoonlijke gegevens vastgelegd. Deze anonimiteit geeft gebruikers de ruimte om ongelimiteerd fouten te maken. Het is tenslotte een oefening. En omdat de casussen virtueel zijn, komt er niemand om het leven. Voortgang kan wel bewaard worden met een anonieme logincode zodat de leermomenten zelf kunnen worden ingepland. Deelnemers hebben aangegeven deze anonimiteit en toegankelijkheid enorm te waarderen. Het systeem heeft duizenden gebruikers in de doelgroep.
Deze leeroplossing is bij uitstek geschikt voor het leren begrijpen en toepassen van: